CvZ_linkoping_utvald_1

(Click thumbnails to see larger images)

CAJSA VON ZEIPEL [permanent sculpture] Linköping

Cajsa von Zeipel har skapat skulpturen ”Hello, Goodbye”, en fem meter hög staty som föreställer en ung kvinna som blickar ut över landskapet. Den pryder sin plats i rondellen i Hackefors, och avtäcktes i en ceremoni den 4 juli av kommunalråd Johan Lundberg (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Cajsa von Zeipel har sedan tidigare konstverket Permanens II placerat i Universitetsparken i Valla. Hon beskrivs som en spännande konstnär med konstverk som kan upplevas som provokativa och skrämmande för åskådaren.

– Det känns bra att den här fantastiska skulpturen är på plats nu, säger Johan Lundgren (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Den pryder sin plats i rondellen och ger ett spännande avtryck i miljön!

När Linköpings kommun köper in konst av det här slaget föregås det av kontakter med konstnärer och skisser som granskas av kommunens konstkommitté. Slutligt beslut om inköp fattas av politikerna i kultur- och fritidsnämnden. Lars-Ove Östensson är ny konsthallchef i Passagen och med i den bedömnings- och inköpsprocessen.

– Cajsa von Zeipel är en konstnär som visar på en spännande kreativitet och ett mod i sina konstverk, säger Lars-Ove. Konstverket Hello, Goodbye speglar en utsatthet i ett hårt samhälle och ger en representativ bild av hur vi som människor lever, hoppas och finner styrkan att gå framåt. Det här upplever jag som spännande konst av en av Sveriges duktiga, unga konstnärer.

Konstverket Hello, Goodbye är placerat i Hackeforsrondellen och är belyst nattetid med lampor monterade i marken. Den är 5,5 meter hög och tillverkad av armerad glasfiber.