CE Carl Eldh

(Click thumbnails to see larger images)

CARIN ELLBERG [solo-exhibition] at Carl Eldhs Ateljémuseum, May 17 – September 31, 2018

Dom andra svävar in
17 maj – 31 september 2018

Det är med stor glädje Carl Eldhs Ateljémuseum visar Carin Ellbergs utställning Dom andra svävar in denna sommarsäsong. Hon låter en grupp skulpturer i rundjärn med vidhängande speglar, glas och stenar sväva in i Eldhs ateljé, synbarligen opåverkade av gravitation. Likt en samling varelser från andra världar glider de fram och intar positioner i museet som är lika märkliga som självklara. Mellan gipsmodeller och kavaletter, på golvet och uppe i luften formerar de sig för att förundrat både spegla och betrakta Eldhs kritvita skulpturer. För säkerhets skull lämnas en Utpost i ateljéträdgården, som för att bevaka att interventionen går ostört till.

I utställningen finns också andra verk av Carin Ellberg i vitt skilda material som nylon, silikon och lera. Även de transformeras och dyker upp på oväntade ställen. Ellbergs surrealistiska figurer kan tyckas ha lite gemensamt med  Carl Eldhs verk, men det finns mycket som förenar. Hennes formspråk påminner om den sorts växtlighet som var populär i jugendstilen och under symbolismen; självklara referenspunkter för Eldh. Symbolismen blottar också en motivisk likhet. Precis som Eldh arbetar Ellberg t.ex. med alver och älvor. För båda två handlar konsten om livet, om vardag blandad med fantasi, men medlen är olika. Eldh lät den mänskliga kroppen stå för uttrycket, Ellberg låter växtligheten blomma ut och få eget liv.

Carin Ellberg. Det femte elementet, 2002. Foto Urban Jörén.jpgI likhet med sin äldre kollega har Carin Ellberg gjort många offentliga verk och i utställningen visas modeller och teckningar till några av dessa sida vid sida med Carl Eldhs motsvarigheter. Här finns bl.a. ett utkast till Det femte elementet, Ellbergs monumentala rosa betongskulptur, insprängd bland Eldhs studier till Brantingsmonumentet. Små ståltrådsskisser till skulpturer som figurerar i stor skala i utställningen lyfts också fram liksom sådant som aldrig har förverkligats. Skalförskjutningen påminner oss om skulptörens arbetsmetoder och om att museet en gång var en arbetsplats.

 

För mer information, vänligen se Carl Eldhs Ateljémuseums hemsida.