jacobdahlgren_hornshuset_utvald

(Click thumbnails to see larger images)

JACOB DAHLGREN [permanent installation] at Hornstull, Stockholm

Hornstull färgläggs genom konstnären Jacob Dahlgrens permanenta konstinstallation på fondbyggnaden vid det nya torget i Hornstull. Fem konstverk i form av föränderliga skärmar är nu en del av husfasaden längs med Långholmsgatan och Högalidsspången.

Sedan måndagen 14 oktober har boende och besökande i Hornstull tagit del av ett nytt inslag i stadsbilden då fem färgglada skärmar monterats på fondbyggnaden. Konstverken är skapade av konstnären Jacob Dahlgren och fungerar både som solskydd och insynsskydd i byggnaden men främst som glädje för omgivningen. Beroende på var betraktaren står i förhållande till stålkonstverken framträder olika formationer och optiska effekter. Skärmarna är tillverkade av lackerat stål och är nu ett permanent inslag i Hornstulls stadsmiljö.

–  De fem delvis transparenta skärmarna är vardera fristående verk som tillsammans utgör en skulpturserie, säger Jacob Dahlgren, konstnär. Utsmyckningen är en del av Hornstulls framväxande nya anda. Det är redan ett kreativt område på väg att ta steget fullt ut till något större vilket jag ville ta tillvara på i skapandet.

Konstverket har tagits fram genom ett samarbete mellan Bonnier Fastigheter och Bonniers Konsthall. Konsthallen tog fram ett antal förslag på intressanta konstnärer som sedan fick presentera sina idéer och sin syn på offentliga installationer. Jacob Dahlgren utsågs bland dessa konstnärer av en jury bestående av Jeanette Bonnier, stadsarkitekten Karolina Keyzer samt representanter från Bonnier Fastigheter och Bonniers Konsthall.

– Vi hoppas att fasadens utsmyckning kommer att uppskattas av våra besökare och förbipasserande, säger Sara Falkevik, marknadsansvarig på HORNSTULL. Den färgglada väggen blir ett landmärke för stadsdelen och förhoppningsvis också en naturlig mötesplats.